
Indonesische specerijen en kruiden waar u misschien niet van wist
De Indonesische keuken is rijk aan specerijen en kruiden. Van het eenvoudigste gerecht zoals Sambal tot de gecompliceerde, langzaam gekookte Rendang, zijn kruiden inderdaad belangrijke ingrediÃŦnten om smaak en aroma aan het voedsel toe te voegen.
Hieronder staan enkele van de essentiÃŦle kruiden (Bahasa: bumbu dapur) die in Indonesische gerechten worden gebruikt, waar je misschien niet bekend mee bent:
Tamarinde (asam)
Asam of tamarinde is een belangrijk kruid. Het wordt ook vaak gebruikt om visgeur in zeevruchten te verwijderen. De juiste manier om tamarinde in Indonesisch voedsel te gebruiken, is door tamarinde in warm water te laten weken en het water van zijn residu te verwijderen.
Kaffir limoenblaadjes (daun jeruk purut)
De bladeren hebben een subtiele geur die een kenmerkende smaak geeft aan veel gerechten op basis van citroengras, zoals Soto, Rawon, Rendang en bepaalde soorten gerechten op basis van kokosmelk. Meestal worden kaffir-limoenblaadjes gebruikt samen met citroengras, laurierblaadjes en laos.
Laurierblad (daun salam)
Net als kaffir-limoenblaadjes geeft laurierblad ook een subtiele smaak aan gerechten. Dit blad wordt in veel Indonesische gerechten gebruikt. U vindt dit blad zowel op traditionele markten als in supermarkten in IndonesiÃŦ. Laurierblad kan maandenlang worden bewaard op een droge en schone plaats met een goede luchtcirculatie zonder de smaak en het aroma te verliezen.
Aromatische gember (kencur)
Kencur is kleiner van formaat en de schil is iets donkerder dan gember. Het heeft een zeer onderscheidend aroma in vergelijking met andere kruiden.
Galangal (lengkuas)
Galangal heeft een vergelijkbare textuur als gember, maar heeft een ander aroma en kleur. Dit is ook een van de meest gebruikte kruiden in Indonesische gerechten.